Táto webová stránka používa cookies. Pokračovaním v prehliadaní si tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia vášho webového prehliadača pre súbory cookie súhlasíte s používaním cookies.
Ďalšie informácie o našich súboroch cookie a ich využívaní.
Ok
EnzyVit Logo Registrácia |  Prihlásenie SlovenskýČeskýAnglickýMaďarský
SERRAPEPTÁZA A DOPLNKY VÝŽIVY
SHOPING BAG 0 ks 0.00 EUR
(0.00 CZK)
O nás Porovnanie Upozornenie_EU Dávkovanie Zaujímavosti Kontakt
kat ENZÝM SERRAPEPTÁZA
kat ENZÝMY
kat VITAMÍNY A MINERÁLY
kat RASTLINNÉ VÝŤAŽKY
kat DOPLNKY STRAVY
kat DOCTORS BEST
kat KĺBY A KOSTI
kat CHUDNUTIE
https://obchody.heureka.sk/serrapeptaza-sk/recenze/
AKCIOVÉ PRODUKTY

Serrapeptaza + Floraphage

Serrapeptaza + Floraphage

109.00 EUR 
(2 819.39 CZK)

SWANSON D3 VITAMIN 400IU KVAPKY

SWANSON D3 VITAMIN 400IU

11.90 EUR 
(307.81 CZK)

http://www.serrapeptaza.sk/s/24/davkovanie/
http://serrapeptaza.sk/s/29/porovnanie/
NOVINKY

FLORAPHAGE

FLORAPHAGE

35.50 EUR 

DOCTORS BEST PROTEOLYTIC ENZYMES

DOCTORS BEST PROTEOLYTIC

43.20 EUR 


Histamínová intolerancia
10.09.2018

Histaminová intolerancia

Daosin enzym

Daosin enzym

Čo je histamín?

Histamín je chemická látka potrebná na fungovanie mnohých normálnych pochodov v ľudskom tele. Histamín si organizmus sám syntetizuje a skladuje, je ale prítomný aj v mnohých potravinách. U väčšiny ľudí konzumácia potravín bohatých na histamín nevyvoláva žiadne zdravotné ťažkosti. Je to vďaka tomu, že majú dostatočne vysokú aktivitu DiAminoOxidázy (DAO) – enzýmu, ktorý dokáže histamín rozložiť.

 

Aké jedlá obsahujú histamín?

V prvom rade sú to jedlá fermentované alebo kvasené. Proces fermentácie sa používa na zlepšenie a zvýraznenie chuťových vlastností potravín.

Dlhšie skladovanie, prihrievanie varených jedál alebo dlhodobé zmrazenie  zvyšuje v potravinách množstvo histamínu.

Okrem toho, niektoré potraviny alebo pochutiny pôsobia ako “uvoľňovače” histamínu uloženého v zásobe v ľudskom tele.

 Medzi najznámejšie a najrozšírenejšie vyvolávače klinických príznakov HIT patria:

  •  Alkohol, hlavne červené vino, sekt a kvasinkové pivo
  • Zrejúce syry, napr. gouda, cheddar
  • Ryby a iné morské živočíchy
  • Údeniny – saláma, šunka, párky
  • Rôzne druhy zeleniny – rajčiny, špenát, baklažán
  • Rôzne druhy ovocia – jahody, ananás, banány
  • Kvasená kapusta
  • Čokoláda

Histamínová intolerancia

Histamínová intolerancia je stav spôsobený nerovnováhou medzi hladinou histamínu a hladinou enzýmu diaminooxidáza (DAO) v ľudskom tele. Organizmus nie je schopný dostatočne rýchlo a účinne odbúrať histamín prijatý v strave.

Následok: Histamín v strave sa vstrebáva do tela a hromadí sa. Telo na zvýšenú hladinu histamínu reaguje príznakmi podobnými alergii. Je dôležité zdôrazniť, že sa pri tom ale nejedná o skutočnú alergiu na potraviny, ale o neznášanlivosť.

Trvalá a prechodná histamínová intolerancia

Vo všeobecnosti je histamínovú intoleranciu (HIT) možné rozdeliť na trvalú a prechodnú.

Trvalou formou HIT trpia asi 2% populácie.

Príčinou trvalej formy je dlhodobá nerovnováha medzi hladinou histamínu a hladinou telu vlastnej diaminooxidázy, ktorá sa buď tvorí v nedostatočnom množstve, alebo má zníženú aktivitu.

Na rozdiel od trvalej formy HIT, prechodná forma môže postihnúť hocikoho.

Príčinou prechodnej formy je najčastejšie konzumácia alkoholu alebo užívanie liekov, ktoré dočasne blokujú aktivitu enzýmu DAO (napríklad niektoré lieky proti kašľu alebo antibiotiká).

Príznaky ako bolesti hlavy, malátnosť, závraty, strata chute do jedla sú známe u ľudí, ktorí konzumujú alkohol alebo užívajú určité lieky.

Príznaky takzvanej “opice” po konzumácii alkoholu sú prejavom prechodnej blokády enzýmu DAO.

Ak užijete DAOSIN® pred obchodným obedom alebo pred konzumáciou alkoholu alebo istých liekov, vaša hladina DAO sa zvýši a tým môžete príznakom prechodnej formy HIT zabrániť.

Klinické príznaky histamínovej intolerancie

Po požití stravy bohatej na histamín sa môžu vyskytnúť rôzne klinické príznaky ako:

  • Gastro-intestinálne ťažkosti – hnačka, nafukovanie, kŕče, >bolesti brucha
  • Bolesti hlavy podobné migréne
  • Podráždenie kože, začervenanie tváre
  • Opuch nosovej slizice alebo výtok z nosa
  • Ťažkosti s dýchaním podobné astme

  • Zhoršenie príznakov astmy
  • Búšenie srdca, závraty
  • Chronický únavový syndróm
  • Zvýšený výskyt potratov
  • Znížená schopnosť otehotnieť
  • Bolestivá menštruácia

 

Diagnostika

Na súvis s histamínovou intoleranciou je potrebné myslieť vždy, ak sa klinické príznaky vyskytujú po požití stravy, hlavne potravín a nápojov bohatých na histamín.
Pri podozrení na histamínovú intoleranciu je možné použiť jednoduchú vyšetrovaciu metódu z krvi, ktorou sa stanoví hladina a aktivita enzýmu diaminooxidáza (DAO). 

Viac informácií získate od svojho lekára, najlepšie alergológa alebo gastroenterológa.
Samotné vyšetrenie krvi je pre stanovenie diagnózy iba pomocné kritérium.

K správnej diagnóze môže napomôcť aj diéta – vylúčenie potravín bohatých na histamín z jedálnička. V tomto prípade dochádza k rýchlemu ústupu ťažkostí.

Ústup alebo zmiernenie ťažkostí po užívaní enzýmu DAO vo forme kapsúl takisto podporuje diagnózu HIT.

Diagnóza HIT je kombináciou analýzy klinických príznakov, ich ústupu po diéte a výsledkov krvných testov.

 

Nízkohistamínová diéta

Nízkohistamínová diéta je prvým krokom v liečbe histamínovej intolerancie.

Dodržiavanie tejto diéty však často vedie k drastickej zmene v stravovacích návykoch a vylúčeniu mnohých potravín a pochutín, ktoré mate radi. Pri tom je potrebné si uvedomiť, že histamín sa nerozkladá tepelným spracovaním, takže ho obsahujú nielen čerstvé rajčiny, ale aj produkty z nich vyrobené ako kečup.

Dodržiavanie nízkohistamínovej diéty je problematické hlavne pri stravovaní mimo domu – reštaurácie, rýchle občerstvenie, závodné a školské stravovanie - kde nemáte prehľad o zložení a kvalite použitých surovín.

Pre prípravu nízkohistamínových jedál sa vo všeobecnosti odporúča uprednostniť čerstvé potraviny pred konzervovanými.

Odporúčajú sa nasledovné potraviny:

  • zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie, ovsené vločky
  • chlieb a pečivo z nekysnutého cesta
  • čerstvé mliekarenské výrobky: mlieko, čerstvý smotanový syr, tvaroh, smotana
  • zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorka, mrkva, cesnak, huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka
  • ovocie: jablká, melóny, hrušky, hrozno, rebarbora
  • rastlinný olej
  • čerstvé mäso a hydina (okrem kuraciny)
  • ryby sa odporúčajú iba úplne čerstvé 
  • tepelne spracované vajcia
  • z nápojov voda alebo nesýtená minerálna voda

 UPOZORNENIE: reakcia pacientov s HIT na jednotlivé potraviny je individuálna. Zoznam odporúčaných potravín je len orientačný.

Ak nízkohistamínová diéta nepostačuje, alebo sa nechcete vzdať Vašich obľúbených jedál, odporúča sa používanie výživového doplnku DAOSIN® s obsahom enzýmu diaminooxidátza, ktorý odbúrava histamín v strave. Užíva sa vždy tesne pred jedlom.


'
EnzyVit Logo
SERRAPEPTÁZA
A DOPLNKY VÝŽIVY
INFORMÁCIE
ZÁKAZNÍCKY SERVIS
NOVINKY E-MAILOM
Pre odoberanie noviniek vyplňte svoj e-mail:
© EnzyVit s.r.o. 2017, Serapeptaza, Vitamin D3, artemisinin, coenzym Q10, Serrapeptaze